Woonhuis, Muiderberg

Een kleine vrijstaande villa van rond 1900 uit een reeks van 10 aan het IJmeer, alle in de loop der tijd ingrijpend verbouwd en nu geheel verschillend.
Het gewenste oppervlak kon alleen met een grote ingreep gerealiseerd worden: het aanleggen van een kelder onder het pand en de toegestane uitbreiding. Door ernaast een even diepe patio aan te leggen kon de kelder aan die zijde een glazen gevel krijgen en veranderen in een normale verdieping met daglicht. De patio is door een brede buitentrap verbonden met de 3 m. hoger gelegen tuin.
Het bestaande pand werd gesloopt en, na de aanleg van de kelder eronder, exact teruggebouwd.

Het nieuwe bouwvolume opent zich naar de tuin met gevels van glas tussen kozijnstijlen en houtstroken in  gevingerlast mahonie. Tussen de zware, want plaatselijk 8 m. hoge, kozijnstijlen als contrast een wisselend ritme van dunne zwarte stalen horizontaaltjes. De stalen draagconstructie van het schuine en dak met grote overstekken is visueel benadrukt.

Aan de straatzijde is van de uitbreiding niets te zien en lijkt het een charmante kleine villa, aan de achterzijde blijkt het pand ineens enorm veel groter, hoger en totaal anders qua transparantie, gevelopbouw en materialen. Een gewenste schizofrenie in dit geval.

opdrachtgever: particulier