NRC
Huisvestingsconcept, concept gevel, uitwerking interieur kantoor en horeca

In 2010 gaat het NRC op zoek naar een nieuwe locatie. De krant moet weg van de anonieme snelweglocatie en een plek vinden midden in de stad, waar lezer en krant elkaar direct kunnen ontmoeten. Architectenbureau Jaap Dijkman adviseert bij de keuze voor een nieuwe plek. Verschillende steden worden bezocht. De voormalige optiebeurs in Amsterdam zit op een geweldige plek in de stad. Maar het heeft voor een modern kantoorgebouw, en specifiek voor het huisvestingsconcept voor het NRC, grote gebreken: gesloten gevels en benepen verdiepingshoogte.

Na onderzoek van de locatie ontdekt Architectenbureau Jaap Dijkman dat deze gebreken kunnen worden ondervangen. Met een grote vide in het hart van het gebouw kan de beperkte verdiepingshoogte worden gecompenseerd. De hoge ruimte zal alle lagen van het kantoor met elkaar verbinden. Een revolutie in het ontwerp van het krantenkantoor: de traditionele scheiding van uitgeverij en journalistiek is hiermee opgeheven. Het kantoor zal gaan fungeren als één grote werkruimte waar alle secties van het bedrijf in direct contact met elkaar komen.

De prefab gevel van het bestaande gebouw verbergt een degelijke betonconstructie. De suggestie van ons bureau is om deze gevel simpelweg te slopen en te vervangen door een lichte en transparante glasgevel. Zo kunnen de 50.000 mensen die per dag op het Rokin langskomen een blik werpen op het maken van de krant.

Het café-restaurant aan het Rokin is de interface tussen krant en publiek. Het heeft een debatruimte, en een plek om -  achter een glazen wand - de redactievergaderingen  te houden. Zo kan de krant het contact met lezer en publiek op allerlei manieren aangaan.

gereed: eind 2012
Huisvestingsconcept en interieur
Jaap Dijkman Architectenburau B.V., (uitwerking) gevel  Dam&Partners
opdrachtgever: NRC Media
NRC gevel Rokin Amsterdam Architectenbureau Jaap Dijkman
NRC gevel Rokin Amsterdam Architectenbureau Jaap Dijkman
NRC restaurant café Rokin Amsterdam architectenbureau Jaap Dijkman
NRC restaurant café Rokin Amsterdam architectenbureau Jaap Dijkman
NRC restaurant café Rokin Amsterdam Architectenbureau Jaap Dijkman
NRC restaurant café Rokin Amsterdam architectenbureau Jaap Dijkman
NRC 3D Grand Palais bar restaurant café Rokin Amsterdam Architectenbureau Jaap Dijkman
NRC kantoor werkplekken Rokin Amsterdam Architectenbureau Jaap Dijkman
NRC kantoor tussenvloer restaurant café Rokin Amsterdam Architectenbureau Jaap Dijkman
NRC schets Rokin Amsterdam Architectenbureau Jaap Dijkman
NRC doorsnede Architectenbureau Jaap Dijkman Amsterdam