Montelbaanstraat 6 Amsterdam "Walenburg"

Het "Volkslogement en eethuis van het Amsterdamsch Bouwfonds" is in 1932 gebouwd naar ontwerp van Pieter Vorkink. Het was een betaalbaar hotel voor havenarbeiders, zeelieden en de arbeiders die van zo ver als Friesland en Drenthe naar Amsterdam kwamen om daar te werken. In 1968 werd het tehuis voor onbehuisden, en kreeg het de naam Walenburg.

Het gebouw heeft een sobere maar goed gedetailleerde baksteenarchitectuur. De kozijnen van de voormalige eetzaal en het trappenhuis zijn verbijzonderd door ze van staal te maken, het vluchtbalkon op de 1e verdieping heeft een stoere stalen uitvoering. Deze detaillering is het uitgangspunt voor de nieuwe balkons en puien van het nieuwe plan. Ons streven was om de kwaliteiten van het eenvoudige gebouw te laten stralen.

Het karakter van interieur van het gebouw wordt bepaald door de staalconstructie - een optocht van stalen kolommetjes. Deze blijven in het zicht, daar waar dat gewenst is voor woon- en eetkamers zijn er een paar weggehaald.  Het voormalige Volkslogement is getransformeerd tot 17 appartementen.